Google Featured Snippet Güncellemesi.

A\DAM Creative

04 Şubat, 2020

Google Featured Snippet Güncellemesi

Google yine ortalığı karıştıracak bir güncellemenin duyurusunu yaptı.

Featured Snippet Kıyameti olarak isimlendirilen bu güncelleme SEO topluluğunda ve website sahiplerin arasında büyük paniğe sebep oldu.

Google, yaptığı açıklamada bir sayfa "Featured Snippet" pozisyonunda gösteriliyorsa bu sayfayı arama sonuçlarının ilk sayfasında tekrar göstermeme kararı aldığını belirtti.

Google'ın bu kararı doğal olarak çok fazla tepki çekti ve kafa karışıklığına sebep oldu. Bazıları arama sonuçlarının ilk sayfasında gösterilmese de ikinci sayfa sonuçlarında görüntüleneceğini iddaa etti, bazıları bunun olmayacağını.

Yapılan çok fazla yorum sonrasında Google bir açıklama daha yapmak zorunda kaldı.

Bu açıklamasında ise Google, daha net olmaya çalışarak: "Featured Snippet" pozisyonunda görüntülenen bir sayfanın arama sonuçlarının ilk sayfasında tekrar edilmeyeceğini, ikinci ve diğer sayfalarda da listeleneceğinin garanti olmadığını belirtti.

Bu gelen ikinci açıklama bir çok kişinin "Featured Snippet" olarak listelenmek ya da listelenmemek arasında seçim yapılması gerektiğini düşündürdü çünkü Google yakın zamanda nosnippet, data-nosnippet, max-snippet etkilerini duyurmuştu. Bu etiketler website sahiplerinin kullanarak, aslında bu kararın ilk sinyallerini vermiş olduğunu anlıyoruz.

Son zamanlarda "Featured Snippet" olarak sayfaların sunulması, CTR değerlerinde %30'a varan düşüşlere sebep olduğu durumlar olduğunu duyuyoruz.

Diğer taraftan Voice Search trendlerinin hızlı bir şekilde artış gösteriyor olması, Google'ın bir cevap makinasına dönüşüyor, arama sorgularının kısa kelimelerden daha çok konuşma dilinde ve uzun sorguların yapılıyor olması gibi konular, sayfa içeriklerinin "Featured Snippet" olarak listelemenin makinalar ile daha fazla konuştuğumuz dönemler için yapılan hazırlıkları bir parçası olarak düşünebiliriz.

Google'ın yaptığı bu güncellemenin olumlu ve olumsuz etkilerini birlikte tecrübe ediyor olacağız gibi görünüyor.